Agurk – kalorifattig og rik på vann

Frukt og grønt | 12. mai 2015

Agurk inneholder bare små mengder av vitaminer og mineraler; det er fordi den består av hele 96 prosent vann. Dermed egner agurken seg utmerket som «tørstedrikk». I tillegg er den svært kalorifattig.

Agurk, eller Cucumis sativus på latin, kommer opprinnelig fra India, og vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for 3000 år siden. Agurken kom til Norge rundt midten av 1600-tallet. Agurkplanten, som tilhører gresskarfamilien, har gule blomster og store, håndlappede blader.

Det finnes mange typer agurk, men den vanligste er den vi kjenner som salatagurk eller slangeagurk. Den er avlang, mørk grønn, rund i formen og smaker mildt og godt. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er en av de mest spiste grønnsakene her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.

Agurksalat. Agurk er ypperlig å bruke som pålegg sammen med ost, tomat og kaviar, og den er en viktig ingrediens i mange salater – kuttet i skiver eller terninger. Agurk passer også godt til fiskeretter og pasta, og den er også en av hovedingrediensene i den velkjente greske agurk- og yoghurtsalaten tzatsiki.

I SALAT: Agurk er en viktig ingrediens i mange salater.
I SALAT: Agurk er en viktig ingrediens i mange salater.

Tørstedrikk. Med sine 10 kcal per 100 gram er agurken meget kalorifattig. Dermed kan du knaske så mye agurk du vil uten å bekymre deg for energiinntaket. Årsaken til det lave kaloriinnholdet er at agurk består av 96 prosent vann.

Spiser du en halv agurk, har du omtrent drukket et glass med vann. Dermed kan den nærmest sammenlignes med en «tørstedrikk» – perfekt for varme sommerdager. Agurk inneholder kun små mengder vitaminer og mineraler, blant annet noe A- og C-vitamin, samt kalsium og jern.

Unngå bløte flekker. Når du skal kjøpe en agurk i butikken, skal du se etter en som er mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet skal være lett knudret eller glatt, samt fri for prikker eller bløte flekker. Den skal også være velformet og ikke for sterkt bøyd.

Ikke for kaldt. Agurk trives best mellom 12 og 14 grader, og den bør derfor ikke oppbevares i kjøleskapet. Agurk kan få kjøleskade allerede ved 8 grader. Men om agurken er skåret i, kan den godt puttes i kjøleskapet i en plastboks eller plastpose – da er den beskyttet mot uttørking og etylenpåvirkning.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *