A-vitaminrik søtpotetsuppe

Frukt og grønt | 30. september 2016

Søtpoteten er en anvendelig og trendy rotgrønnsak. Hva med å bruke den i en suppe? Nydelig på smak og rik på A-vitamin. Sjekk oppskriften her.

Når høsten kommer for fullt og temperaturen faller er det godt å varme seg på en nydelig suppe. Denne suppen er laget av den trendy og anvendelige rotgrønnsaken søtpotet, og den passer ypperlig til både middag og kveldsmat. For enda friskere smak er suppen også tilsatt litt løk og hakket timian.

Mye A-vitamin. Som navnet tilsier er søtpotet søtere enn vanlig potet. Søtpoteten inneholder rundt fire prosent sukkerarter, mens vanlig potet har rundt halvparten av dette.

Den «gulrotaktige» oransje fargen skyldes at søtpotet er svært rik på betakaroten. Søtpotet ligger faktisk inne på topp ti-listen over matvarer som inneholder mest betakaroten, ifølge Matvaretabellen.

Betakaroten omdannes i kroppen til aktivt A-vitamin ved behov. A-vitamin er viktig for immunforsvaret, samt for å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn. Dessuten bidrar A-vitamin til kroppens normale omsetning av jern.

Søtpotet inneholder også en del B6-vitamin, samt mineralene kobber, mangan og kalium. Dessuten er søtpotet rik på kostfiber, som er viktig for fordøyelsen.

FULL AV A-VITAMIN: Søtpoteten inneholder mye A-vitamin, som blant annet er viktig for immunforsvaret, samt normal hud og normalt syn.

Slik lager du søtpotetsuppe

Dette trenger du til fire porsjoner:

3 stk søtpotet skrelt og i grove terninger

2 ss rapsolje

1 stk løk i ringer

1 ts malt spisskummen

1 l grønnsakbuljong (utblandet) eller grønnsakkraft

2 ts hakket frisk timian

1 dl matyoghurt

4 skiver ristet grovbrød

Slik gjør du:

Varm olje i en kjele og tilsett løkringer og spisskummen. La det surre i 3-4 minutter.

Tilsett søtpotetterningene og hell over buljong/kraft.

Kok til søtpotetterningene er møre, cirka 15-20 minutter.

Mos suppen med en stavmikser eller lignende, og tilsett yoghurt. Smak til med timian.

Skjær gjerne de ristede brødskivene ut i fine figurer (pepperkakeformer er fine å bruke) eller bare i terninger.

Server suppen med brødfigurer eller terninger ved siden av eller i suppen.

Denne suppen tar cirka 20-40 minutter å lage.

Hovedbildet og oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *