17. mai-kake med frukt og bær

Frukt og grønt | 13. mai 2016

Det er ikke mange dager til 17. mai. Skal du ha gjester, men vet ennå ikke hva du skal servere? Her er oppskriften på en herlig bløtkake toppet med vitaminrik frukt og bær. 

17. mai er like rundt hjørnet, og selvsagt skal det feires med et velfylt kakebord. Det er lov til å kose seg litt på selveste nasjonaldagen! Det finnes utallige muligheter når du skal fylle kakebordet, men mange synes at en skikkelig bløtkake hører hjemme på en slik festdag.

Med masse frukt og bær. Denne herlige bløtkaken er full av friske frukt og bær. I kakens fyll er det bringebærsyltetøy og banan i skiver; til pynten benyttes jordbær, blåbær, bringebær og ananas.

Denne kaken er altså et godt bidrag til Helsedirektoratets anbefalinger om å spise minst fem porsjoner, tilsvarende minst 500 gram grønnsaker, frukt og bær, hver dag. Halvparten grønnsaker; halvparten frukt og bær.

JORDBÆR: På denne herlige 17. mai-kaken benyttes selvsagt røde, saftige og vitaminrike jordbær.

Rik på vitaminer og mineraler. Helsegevinstene av å spise grønnsaker, frukt og bær er ubestridelige. Det inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber, og samtidig lite fett og energi.

Frukt og grønt er en viktig kilde til blant annet C-vitaminB-vitaminet folat, A-vitaminkalsium og jern i dagligkosten vår.

Ifølge Helsedirektoratet reduserer inntak av frukt og grønt risikoen for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og flere hyppig forekommende kreftformer.

Slik lager du 17. mai-kake med frukt og bær

Dette trenger du:

Sukkerbrød:

5 stk egg

150 g sukker

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

Fyll:

6 dl kremfløte

2 dl bringebærsyltetøy

1 stk banan i skiver

Frukt til pynt:

6 stk jordbær

2 ss blåbær

15 stk bringebær

2 skiver frisk ananas skåret i to

5 ss melk til dynking av kakebunnen

Slik gjør du:

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver og bland alt forsiktig med en slikkepott.

Hell røren i smurt form og stek kaken på 160° i cirka 45 minutter. Avkjøl.

Del sukkerbrødet i to eller tre lag. Legg et av lagene på et fat og dynk det med litt melk. Smør på syltetøy. Ha på skiver av banan og deretter krem. Legg på et nytt sukkerbrødlag og gjenta prosessen.

Smør krem på sidene og et tynt lag på toppen.

Sammen med kremen inni kan du godt bruke syltetøy kombinert med friske frukter og bær. Her er det godt med krem både inni og oppå.

Kaken er pyntet med halve jordbær, ananasskiver, bringebær og blåbær.

Denne flotte og velsmakende kaken tar mellom 20 og 40 minutter å lage.

Ha en fin 17. mai!

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *